Je hebt besloten om vanuit Nederland te verhuizen naar België. Dit kan natuurlijk zijn om heel veel redenen, bijvoorbeeld: werk of studie, familie, economische voordelen of de liefde voor het land natuurlijk. België ligt niet heel ver van Nederland en je kan je (meestal) redden met dezelfde taal, toch zul je nog heel wat verschillen gaan tegenkomen. De regels, waarden en normen en mentaliteit verschillen in veel opzichten sterk tussen deze landen. Daarom is het erg belangrijk om te weten waar je allemaal aan moet denken wanneer je naar België wilt verhuizen.
Uitschrijven en inschrijven
Wanneer je vertrekt uit Nederland dien je je bij de gemeente waar je woont uit te schrijven, je hebt de mogelijkheid dit al vijf dagen op voorhand van de verhuizing te doen. Als je uitgeschreven bent zul je van je gemeente een bewijs van de uitschrijving ontvangen. In België aangekomen, dien je je binnen de acht dagen aan te melden bij de gemeente waar je verblijft. Andere voorwaarden kunnen zijn: het hebben van een geldig paspoort, een geldig Belgisch adres en wanneer je langer dan drie maanden wenst te verblijven in België de aanvraag van een visum. Het aanvragen van het visum gebeurt bij de Belgische gemeente waar je gaat wonen, dit is verplicht zodat de gemeente je een geldige verblijfsvergunning kan geven.
Wijkagent
Wanneer de inschrijving helemaal compleet is, moet er eerst een wijkagent langs te komen. Deze wijkagent komt meestal binnen twee weken langs om te zien of jij (en je gezinsleden) ook definitief wonen op het doorgegeven adres. Mocht je niet thuis zijn op het moment dat de wijkagent geweest is, dan zal hij later nog eens langskomen. De wijkagent mag binnen de woning komen om een aantal vragen te stellen en te noteren welke personen woonachtig en/of aanwezig zijn op het aangegeven adres. De uitslag van dit wordt door de wijkagent zelf aan de gemeente doorgegeven. Zij zullen vervolgens contact met je opnemen (meestal met een uitnodiging per post).
Huis huren
Om een huis te huren dien je een huurovereenkomst te tekenen, je dient meerderjarig te zijn (18 jaar of ouder) om dit te kunnen doen. Vroeger kon deze overeenkomst zowel schriftelijk als mondeling worden afgesloten, maar sinds 15 juni 2007 is het verplicht altijd een schriftelijke overeenkomst te hebben. Beide partijen (verhuurder en huurder) moeten een exemplaar krijgen, maar ook voor de verplichte registratie ben je nog een exemplaar nodig.
In België is de standaardduur van een huurovereenkomst negen jaar, echter zijn er ook een paar andere mogelijkheden, namelijk:
- Een overeenkomst van drie jaar over minder
- Overeenkomsten van negen jaar of langer
- Overeenkomsten voor de duur van het leven van de huurder
Taal en cultuur
België kent drie officiële landstalen, Nederlands (al spreken ze in België meestal van Vlaams), Frans en Duits. Maar ook met een aantal andere talen, als Engels kun je je meestal goed redden in België. Je kunt grofweg zeggen dat de mensen in Wallonië voornamelijk Frans als moedertaal hebben en de mensen in Vlaanderen Nederlands. Naast de officiële talen zijn er nog vele dialecten, West-Vlaams, Oost-Vlaams, Limburgs en Kempens zijn hier een paar voorbeelden van. België heeft een complex politiek systeem, veel bevoegdheden als werk en economie liggen bij de gewesten zelf (Vlaanderen, Wallonië en het Brusselse). Hiernaast heeft België ook nog een overkoepelende federale overheid, die bijvoorbeeld justitie, defensie en de sociale zekerheid regelt. Wanneer je vertrekt naar België is het dan ook van belang te weten in welk gewest je gaat wonen, ieder gewest heeft immers zijn eigen regels.
Gezondheidszorg
In België is een groot gezondheidsnetwerk. De verplichte ziektekostenverzekering wordt beheerd door het ziekenfonds, oftewel de mutualiteit. Je bent verplicht je aan te melden bij een mutualiteit, wel kun je zelf kiezen waar je dit doet. Er zijn drie mogelijkheden wanneer je verplicht bent je aan te melden:
- Je begint te werken
- Je wordt 25 jaar, maar studeert nog
- Je ontvangt een werkloosheidsuitkering
Werk
Om te kunnen werken in België moet je een geldig Europees paspoort bezitten of een ander geldig verblijfsdocument van België hebben en is het daarnaast handig dat je één (maar liever meer) van de drie landstalen spreekt. Werk zoeken in België werkt over het algemeen het zelfde als in Nederland, je kunt rechtstreeks op openstaande vacatures reageren met een motivatiebrief en CV, maar kunt je ook inschrijven via een uitzendbureau. Vaak is het handig om je brief iets aan te passen, gezien Nederlanders vaak erg direct kunnen overkomen en men in België dit niet gewend is. Ze kunnen het zelfs als aanvallend en arrogant bestempelen.
Een bekende website is die van de VDAB, een overheidsinstantie (vergelijkbaar met het Werkplein in Nederland) waar vele vacatures op staan.
Belasting
De belasting in België wordt als één van de hoogste in de wereld beschouwd. Met name particulieren betalen veel belasting, dit komt omdat belastingen de enige inkomstenbron van de overheid is. In België moet je net als in Nederland één keer per jaar je belastingaangifte doen, wat kan vanaf mei. Voor je belastingaangifte krijg je een bruine enveloppe thuis gestuurd, met de benodigde documenten die ingevuld dienen te worden. Dit kun je zelf doen met je digitale ID-kaart online en een bijbehorend kastje, maar je hebt ook de mogelijkheid dit te laten doen door instanties (meestal gratis) of een financiële overheidsdienst.
Vooral voor mensen die veel afwisselende banen hebben via interimkantoren, wordt aangeraden goed te kijken naar het percentage wat wordt afgehouden. Het best kun je kiezen voor minimaal 23%, zodat je zeker geen grote bedragen moet bijbetalen na afloop van je belastingaangifte. Vraag dit zeker na aan het desbetreffende interimkantoor.