Verhuizen staat in de top-3 van de meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven, na het overlijden van een dierbare en een scheiding. Waarom is verhuizen zo ontzettend stressvol, en wat kun je allemaal doen om de spanning een beetje te verminderen?

 

Stressfactor 1: De afkeer van een grote verandering

Zonder het te beseffen, gaan we thuis vaak op dezelfde stoel aan tafel zitten en veel mensen hebben ook een eigen plek op de bank of zelfs aan de tafel. De mens is een gewoontedier en dat is maar goed ook. Zonder gewoontes zou ons brein overspoeld worden door alle prikkels die we op een dag krijgen.

Gewoontes zijn een manier om ons brein te ontlasten. Nu is het behoorlijk irritant als iemand op jouw plek gaat zitten. Maar bij een verhuizing moeten onze hersenen dealen met een vele male grotere verandering. Vaak is een verhuizing vrijwillig. Maar op het moment dat je je boeltje pakt, voelt dat misschien anders. Er is geen weg terug.

Hoe groter de verandering, des te meer energie de omschakeling kost. Verhuis je naar een andere stad, dan moet je daar opnieuw je weg vinden. Bij een vertrek naar het buitenland moet je soms ook nog een nieuwe taal leren. Maar ook als je dichterbij blijft, kan je je ontheemd voelen.

 

Stressfactor 2: Vermoeidheid

Verhuisdozen inpakken, de meterstanden opnemen en adreswijzigingen sturen. Bij een verhuizing komt een hele lange waslijst aan vervelende klusjes kijken. Om die allemaal geklaard te krijgen, moet je gestructureerd werken en goed plannen. Als de verhuizing nog ver weg is, gaat dat vaak prima. Maar naarmate de verhuisdatum dichterbij komt, slaat vaak de vermoeidheid, en daarmee de slordigheid, toe. Niet gek, want naast al die extra taken gaat het gewone leven ook door. En zo sta je op de dag voor de verhuizing toch nog tot diep in de nacht verhuisdozen te vullen waar niemand blij van word.

Tip: vraag om hulp. Vind je dat lastig? Draai het eens om: vind jij het vervelend als een vriend jou vraagt om te helpen? Vaak voel je je juist vereerd en help je de ander graag verder. Je kunt natuurlijk ook nog altijd een professionele verhuizer inschakelen, als je familie en vrienden echt niet wil ‘lastigvallen’.

 

Stressfactor 3: Angst voor spijt

 

Wat als het niet fijn in huis voelt of je nieuwe buren zijn helemaal niet leuk! Nu heb je misschien een hele fijne buurvrouw die soms op je kindjes wilt passen of andere dingen voor je wil doen, maar misschien ontpopt de nieuwe buurvrouw en houdt ze misschien wel van hele harde hardcore. De angst om spijt te krijgen van beslissingen zit diepgeworteld bij de mens. ‘Spijt krijg je vooral van wat je niet hebt gedaan’, luidt een bekend mantra.

Omdat we verlies koste wat het kost willen vermijden, is een verhuizing ook zo spannend. Hadden we niet beter op onze vertrouwde plek kunnen blijven? Tip: uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen die vaak verhuizen hun leven interessanter vinden. Dat komt waarschijnlijk omdat verhuizen je leert – opnieuw – sociale contacten te leggen. Bovendien word je er creatief en oplossingsgericht van. Wees dus niet te bang voor spijt.

 

cropped-Ontwerp-zonder-titel-3.png
Redactie

reacties staan uit.