Verhuizen, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt of gaan het ooit meemaken. Een nieuw begin in een frisse woning, spannend en avontuurlijk. Maar laten we eerlijk zijn, het kan ook een bron van stress en chaos zijn. In de wirwar van dozen, meubels en “waar had ik dat ook alweer gelaten?” momenten, sluipen er gemakkelijk fouten in het proces. Laten we duiken in de veelvoorkomende missers bij het verhuizen en hoe je deze slim omzeilt.
Te laat beginnen met inpakken
De nummer Ć©Ć©n fout is zonder twijfel het onderschatten van hoeveel tijd het inpakken kost. Voor je het weet, is het de avond voor de grote dag en ben je omringd door een zee van spullen. Begin dus op tijd! Een goede vuistregel is om minstens twee weken voor de verhuisdag te starten met inpakken. Zo houd je het overzichtelijk en stressvrij.
Geen duidelijke labeling
Een doos is maar een doos, totdat je er zesentwintig hebt en geen idee meer hebt welke waar moet. Voorkom de puzzel van verloren spullen door elke doos duidelijk te labelen. Schrijf op welke kamer de inhoud toebehoort en wat er globaal in zit. Een stap verder? Maak een korte inventarislijst per doos.
De verkeerde verhuiswagen kiezen
Te klein en je rijdt drie keer op en neer; te groot en je betaalt voor ruimte die je niet gebruikt. Het kiezen van de juiste verhuiswagen is een kunst op zich. Meet grote meubelstukken op en maak een schatting van het aantal dozen. Veel verhuurbedrijven bieden een inschatting op basis van je woninggrootte.
Spullen niet goed beschermen
Gebroken servies of een gekraste tafel bij het uitpakken is een domper op de verhuisvreugde. Bescherm je spullen goed. Gebruik bubbeltjesplastic, dekens of handdoeken om kwetsbare items te beschermen. En vergeet niet: zware spullen onderin, lichte spullen bovenop.
Vergeten een verhuisoverlevingskit te maken
De eerste nacht in je nieuwe huis wil je niet spenderen aan het zoeken naar je tandenborstel of beddengoed. Pak een aparte tas of doos in met alle essentiƫle spullen voor de eerste paar dagen: kleding, toiletartikelen, medicijnen, opladers, en wat snacks.
Niet schoonmaken voor je intrekt
Een schoonmaaksessie in je oude woning is logisch, maar vergeet ook je nieuwe stek niet. Een grondige schoonmaak voordat de dozen en meubels binnenkomen, is een stuk eenvoudiger. Plus, het is fijn starten in een fris huis. Je kan er ook voor kiezen om je afval en oude meubelen te laten verwijderen door een goedkoop ontruimingsbedrijf.
Belangrijke documenten niet bij de hand houden
Je paspoort, contracten of belangrijke persoonlijke documenten wil je niet tussen de keukenspullen vinden. Houd deze belangrijke papieren apart en draag ze persoonlijk over. Zo voorkom je stressvolle situaties waarin je belangrijke documenten nodig hebt maar niet kunt vinden.
Onderschatten van de kosten
Verhuizen kan duurder uitvallen dan gepland. Denk aan een verhuisbedrijf, verhuiswagenhuur, benzine, schoonmaakkosten, en misschien zelfs een pizza voor de vrienden die komen helpen. Maak een budget en houd een kleine reserve voor onvoorziene uitgaven.
Geen rekening houden met huisdieren en kinderen
Voor zowel huisdieren als kinderen kan een verhuisdag stressvol zijn. Regel opvang of plan activiteiten om ze bezig te houden. Zo kun je je concentreren op de verhuizing en houden zij er een positieve ervaring aan over.
Het niet vieren van je nieuwe start
Last but not least, vergeet niet om je nieuwe begin te vieren. Na al het harde werk is het belangrijk om even stil te staan bij deze nieuwe fase in je leven. Organiseer een kleine housewarming of een etentje met dierbaren. Je hebt het verdiend!
Succes met verhuizen , en nu, aan de slag!
Met deze tips ben je goed voorbereid om de veelgemaakte fouten bij het verhuizen te omzeilen. Een goede voorbereiding is het halve werk en zorgt voor een soepele overgang naar je nieuwe thuis. Vergeet niet, elke verhuizing brengt zijn eigen verhalen en avonturen met zich mee. Geniet van het proces en welkom in je nieuwe woning!