verzekering

Bij een nieuwe woning moet je veel zaken regelen, onder andere het afsluiten van verzekeringen. Denk hierbij aan woonverzekeringen zoals het beschermen van inboedel en een verzekering tegen inbraak. Hieronder valt ook een brandverzekering: een verzekering die jou schade vergoedt wanneer er sprake is van een brand als oorzaak. Hoe kies je de beste brandverzekering voor jouw nieuwe woning? Wij leggen het aan jou uit in dit blog.

Meer informatie over brandverzekeringen

Er zijn een aantal mogelijkheden waarvan je op de hoogte moet zijn als het gaat om een brandverzekering voor uw (nieuwe) huis afsluiten. Er zijn namelijk veel verzekeraars die een dergelijke verzekering aanbieden, die allen ook verschillende voorwaarden en premie kosten aanbieden.

Het is belangrijk om te weten dat in het geval dat er brand of roet- en rookontwikkeling ontstaat in uw huis waardoor uw bezittingen worden beschadigd, het handig is om een brandverzekering af te sluiten. Dit is echter niet verplicht bij de wet. Het is alleen wel zeer verstandig. Denk zelf na over hoe groot de schadepost zal zijn, wanneer er een brand uitbreekt en je zelf voor de financiƫle kosten moet opdraaien.

De kosten van een brandverzekering is afhankelijk van een aantal factor, zoals adres van de woning, de type en de grootte van de woning, soort dakbedekking, het bouwjaar van de woning en de dekking waar jouw voorkeur naartoe gaat. In andere woorden: de gemiddelde premie voor een brandverzekering is zeer afhankelijk van jouw woonsituatie en wensen. Op sommige websites kun je wel door middel van een aantal gegevens een schatting makingen voor de kosten van de verzekering.

Brandverzekeringen als opstal- of inboedelverzekeringen

Bij de meeste verzekeraars valt brandschade al onder al bestaande verzekeringen. Deze staan bekend als opstal- of inboedelverzekeringen. Onder inboedelverzekeringen valt dus ook soms bezittingen die beschadigd worden door oorzaken zoals brand of soortgelijke oorzaken, zoals roet- of rookontwikkeling. Bij een opstalverzekeringen worden kosten zoals gevel- of dak herstelling gedekt. Kijk zelf goed naar de voorwaarden van de verzekeraars, want deze verschillen nogal.

Hoe kun je gemakkelijk verschillende brandverzekeringen vergelijken?

Brandverzekeringen vergelijken per verzekeraar zal veel tijd en moeite kosten. Bespaar jezelf deze moeite en gebruik een vergelijkingssite om verschillende verzekeraars te vergelijken. Kijk kritisch naar de voorwaarden die ze stellen, dus niet alleen naar de premies die ze vereisen. Een premie zegt vaak niet veel over het pakket dat zij aanbieden: het is dus belangrijk dat je kijkt naar wat zij aanbieden en of dit overeenkomt met jouw eigen wensen en jouw woonsituatie.

Er zijn verschillende vergelijkingssites om verzekeringen te vergelijken, zoals Independer, Pricewise, Inshared, Centraal Beheer of Brandverzekering-simulatie.be (voor degene die in Belgiƫ wonen of er naar toe gaan verhuizen). Het is verstandig om verschillende sites uit te proberen, om te kijken of er enige verschillen eruit vallen. Vergeet ook niet om verder te kijken dan deze vergelijkingssites: vaak geven ze algemene kosten op, waardoor ze soms niet afgestemd zijn op jouw persoonlijke situatie.

Een brandverzekering vergelijken met een andere vergelijken hoef niet veel tijd te kosten. Zodra je een vergelijking hebt opgemaakt (schrijf dus je bevindingen op), maak dan afspraken met de verzekeraars die het beste bij jou aansluiten. Vaak kunnen de medewerkers zelf ook nog meer informatie geven voor jouw persoonlijke situatie. Zo kies jij de beste brandverzekering voor jouw nieuwe woning.

cropped-Ontwerp-zonder-titel-3.png
Redactie

reacties staan uit.