Een houten vloer heeft een natuurlijke uitstraling. Hout werkt en zal altijd uitzetten of krimpen en heeft daarom een speciale behandeling nodig. Het hout leeft, zegt men weleens. Wanneer een houten vloer versleten is moet je deze dan vervangen of renoveren?

Behandeling van houten vloeren 

Reddeloos verloren? Voordat je tot die conclusie komt, is het verstandig om de mogelijkheden te bekijken waarmee je een houten vloer kan behandelen. Wie weet knapt de vloer er direct van op en kan deze nog jaren mee. Behandelingen die je kunt (laten) toepassen zijn:

  • Waxen
  • Oliën
  • Lakken

Waxen 

Voordat je de vloer gaat waxen moet je deze eerst goed schuren. Controleer of de wax al geïmpregneerd is voordat je gaat waxen. Wanneer de wax niet geïmpregneerd is moet je dit eerst zelf doen. Dit doe je om het hout vochtwerend en onbrandbaar te maken. Hierdoor wordt het duurzamer. Daarna wrijf je de wax met een doek over de houten vloer net zolang totdat de vloer egaal in de wax staat. Wanneer dat gebeurt is, boen je de vloer met een boenmachine.

Oliën 

Hier telt hetzelfde, eerst je vloer goed schuren. Daarna goed reinigen om stof en houtresten te verwijderen met een stofzuiger. Nawerken met een vochtige doek en dan pas oliën. Kies hiervoor de juiste olie, er zijn namelijk verschillende kleuren olie. Met een olie applicator breng je de olie aan op de vloer, net zolang totdat de hele vloer in de olie staat. Na een paar minuten kun je de olie inwrijven.

Lakken 

Wanneer je de vloer wilt lakken moet je de vloer net als bij oliën en waxen bewerken door middel van schuren en reinigen. Daarna kun je pas lakken met de kleur die jezelf kiest. Natuurlijk kun je het renoveren van je houten vloer uitbesteden aan de vakman. J&G parket kan je houten vloer zelfs stofvrij schuren.

Houten vloeren zijn eerder te renoveren dan reddeloos verloren!

admin

reacties staan uit.