Je eerste huis kopen

Misschien weet jij al lang wat je belangrijk vindt in een huis, maar misschien start je ook als een compleet leek. Is dit laatste het geval? Lees dan vooral snel verder. Het samenstellen van een wensenlijst is namelijk erg belangrijk bij je zoektocht naar een woning. Hierdoor weet je waar je op moet letten en welke dingen jouw nieuwe huis sowieso moeten bevatten. In dit artikel geef ik je enkele tips waar je aan kunt denken tijdens het opstellen van jouw wensenlijst. 

De locatie van het huis

Allereerst is het handig om te weten waar je ongeveer wilt wonen. Heb je een bepaalde plaats in gedachten? Zoek je bijvoorbeeld een woning in Hoogeveen? Dan is je zoekgebied meteen een stuk kleiner dan wanneer jij graag in de provincie Drenthe wilt wonen. Misschien heb je zelfs al een buurt in gedachten waar je graag wilt wonen. Door dit voor jezelf duidelijk te hebben weet je waar je op kunt filteren bij het zoeken naar een huis. Maakt het je niet uit waar je gaat wonen, dan is het misschien slim om na te denken over factoren die je belangrijk vindt in de buurt. Denk aan een kindvriendelijke buurt of een supermarkt. 

Wat voor soort huis past bij jou? 

Er zijn heel veel verschillende soorten huizen, denk maar eens aan een jaren ‘30 woning of juist aan een nieuwbouwwoning. De één vindt het ene mooier en wil absoluut niet in het andere wonen en de ander heeft dat precies andersom. Bedenk daarom goed voor jezelf wat voor soort huis bij jou past. Te beginnen met nieuwbouw of bestaande bouw, maar denk ook aan het type woning, zoals een rijtjeswoning, appartement, twee-onder-een-kap of vrijstaande woning. Wees hierin uiteraard wel realistisch. Wanneer je voor het eerst een huis koopt is een vrijstaande woning misschien nog niet mogelijk en zul je eerder naar een rijtjeshuis of een appartement moeten kijken. 

Vragen die je jezelf kunt stellen

Naast bovenstaande vragen kun je jezelf ook de volgende vragen stellen: 

  • Ben je bereid om veel te klussen in het huis of moet het huis instapklaar zijn?
  • Hoe lang wil je in het huis blijven wonen? Welke plannen heb je in die tijd (denk aan gezinsuitbreiding)?
  • Welke factoren zijn voor jou het belangrijkst en waar zou je eventueel mee kunnen leven? 
  • In welke prijsklasse ga je kijken? Wat verwacht je voor die prijs?
cropped-Ontwerp-zonder-titel-3.png
Redactie

reacties staan uit.