magazijn

Met de juiste stellingen in je magazijn kun je veel voordeel behalen. Allereerst creëer je hiermee overzicht. Dat bevordert vervolgens weer een efficiënt werkproces. Daarbij dragen de juiste magazijnstellingen verder bij aan ergonomisch werken.

Welke afwegingen spelen een rol?

Je kunt niet spreken van één type magazijnstelling als de ultieme keuze. Welke stellingen het beste aansluiten bij jouw onderneming hangt af van verschillende factoren. Denk daarbij aan de beschikbare ruimte in het magazijn en hoe er gewerkt wordt (bijvoorbeeld met heftrucks).  Daarnaast spelen natuurlijk het soort producten en bijbehorende afmetingen een rol bij de opslag ervan. Het is in ieder geval altijd goed te kijken naar de vak hoogte van de stellingen. Zijn deze voldoende hoog dan voorkom je dat jouw orderpickers veel moeten bukken.

Legbordstellingen

Veel voorkomende opslagoplossingen zijn legbordstellingen. Hierbij is het belangrijk de producten vooral slim te stallen. Zorg dat de hardlopers vooraan liggen op een goed bereikbare plek voor de orderpickers. Zo voorkom je onnodige kilometers. Nadeel is dat je om de omslag optimaal te benutten ook producten zult moeten plaatsen op lage of juist hoge plekken. Hierdoor zullen orderpickers vaker moeten bukken of op een trapje moet klimmen om bij de voorraad te kunnen.

Verrijdbare stellingen

Een ruimtebesparende oplossing is de mobiele stelling. Deze stellingen zijn verrijdbaar en kunnen daardoor tegen elkaar geschoven worden. Hierdoor heb je steeds maar één gangpad nodig. Verrijdbare stellingen zijn ideaal om ruimte te winnen, maar minder geschikt voor de opslag van goederen met een hoge omloopsnelheid.

Doorrolstellingen

Stellingen die het bevoorraden en orderpicken vergemakkelijken zijn doorrolstellingen. Deze stellingen hebben een gangpad aan beide zijden nodig. Aan de ene kant worden goederen aangevuld. Door een lichte helling in de rollenbaan glijden de goederen naar de voorzijde van de stelling. Daar kunnen orderpickers ze vervolgens via de FIFO (First In First Out) methode verzamelen. Voor de omgekeerde LIFO  (Last In First Out) methode zijn er push-back stellingen.

Draagarmstellingen

Werk je met lang stukgoed zoals planken of bijvoorbeeld buizen, dan kom je al snel uit bij draagarmstellingen. Deze stellingen worden niet onderbroken door jukken en dat maakt ze erg geschikt voor de opslag van lange materialen.

Win advies in

Naast bovenstaande stellingen zijn er nog andere opties zoals de palletstelling en combinaties zoals de verrijdbare legbordstelling. Het aanschaffen van nieuwe magazijnstellingen is niet goedkoop en daarom zul je de juiste keuze willen maken (overigens zijn er ook erg gedegen tweedehands stellingen verkrijgbaar). Laat je daarom adviseren over de mogelijkheden. Een specialist kan met je meekijken naar jouw specifieke opslagvraagstuk.

cropped-Ontwerp-zonder-titel-3.png
Redactie

reacties staan uit.