Hoeveel geld mag jij lenen om je droomhuis te kopen? Met het berekenen van je hypotheek krijg je het antwoord op deze vraag. Simpel gezegd leen jij geld van de bank, jouw huis is daarbij het onderpand. Na het afbetalen van de lening en de bijhorende rente is het huis helemaal van jou. De maximale hoogte van je hypotheek is gebaseerd op jouw persoonlijke situatie.

Inkomen en maandlasten

Je betaalt maandelijks een bedrag aan aflossing van je hypotheek. Natuurlijk wil je hiernaast nog wel genoeg geld overhouden om van te leven. Geldverstrekkers kijken om de hoogte te berekenen daarom naar je inkomen en je maandlasten. Als je in loondienst werkt, dien je een werkgeversverklaring te overleggen om te bewijzen dat je genoeg verdient. Ook wil een bank graag zekerheid, daarom kom je zonder vast contract meestal niet in aanmerking voor een hypotheek. Ben je ondernemer? Dan dragen jouw bedrijfsresultaten van de afgelopen drie jaar bij aan de berekening.

Waarde van een woning berekenen

De waarde van een woning is ook belangrijk bij het berekenen van je hypotheek. Deze waarde moet vastliggen in een taxatierapport. De waarde van een huis baseer je op het bedrag dat een woningverkoop onder normale omstandigheden oplevert. Maar de taxateur kijkt ook naar de onderhoudstoestand en andere factoren die de waarde beïnvloeden. Volgens de Rijksoverheid mag jouw hypotheek niet hoger zijn dan 101 procent van de woningwaarde.

Schulden en vermogen

Bedenk dat een bank jou goed na zal checken bij het berekenen van de hypotheek. Schulden, zoals leningen of kredieten, hebben een negatieve invloed op jouw leenbedrag. Eigen vermogen is positief. Als je spaargeld of een erfenis hebt is het daarom slim om schulden eerst af te lossen. Liggen jouw schulden in het verleden? Een bank vraagt altijd bij het Bureau Krediet Registratie gegevens over aflossing van leningen aan.

Hoogte van de hypotheekrente

Over jouw lening bij een bank betaal je rente: de hypotheekrente. De rentestanden wisselen per aanbieder. Hoe lager deze rente, hoe meer geld jij bij de bank mag lenen. Het is daarom verstandig om te kijken wat de rentestanden zijn wanneer je je hypotheek wilt berekenen.

Berekening met twee inkomens

Koop je samen een huis? Dan betaal je de hypotheek ook twee inkomens. Een tweede inkomen telt mee bij het berekenen, je mag meer lenen. Sta wel even stil bij de risico’s hiervan. Als een gedeelte van het inkomen wegvalt moet het overblijfsel de hypotheek kunnen opvangen. Ben je hier niet zeker van, laat dan bijvoorbeeld het tweede inkomen voor een gedeelte meetellen bij het berekenen van de hypotheek.

Advies over hypotheek berekenen

We begrijpen dat het berekenen van een hypotheek ingewikkeld is. Daarom kunnen we jou persoonlijk advies geven, geheel vrijblijvend. Vul de tool in of neem persoonlijk contact met ons op. Onze specialisten gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

admin

reacties staan uit.