Er zijn talloze manieren om geld te besparen op je energierekening, maar de meest snelle en gemakkelijkst besparing valt te behalen door energie te vergelijken. Veel mensen denken nog altijd dat het vergelijken van verschillende energieleveranciers veel werk en additieve rompslomp met zich meebrengt, maar niets is minder waar. Het overstappen naar een andere energieleverancier neemt slechts een paar minuten van je tijd. Met deze handige tips haal je het meeste uit je overstap.
Tip 1: Overstappen loont voor iedereen!
Ben je nog nooit eerder overgestapt van energieleverancier? Het slechte nieuws is dat je jaarlijks honderden hebt euroās laat liggen, maar het goede nieuws is dat voor jou tevens de grootste besparing te behalen valt. Bijna iedereen kan namelijk tientallen tot wel honderden euroās besparen door simpelweg jaarlijks over te stappen van energiemaatschappij. Overstappen van energieleverancier loont het meest voor diegene die nog nooit eerder zijn overgestapt, maar ook als je al eens eerder bent overgestapt kan het flink schelen. Let daarbij wel dat je altijd gebruik maakt van een vergelijkingswebsite: een onafhankelijke partij alle contracten en leveranciers objectief met elkaar vergelijkt en overzichtelijk weergeeft. Bovendien bieden leveranciers vaak goedkope actietarieven en welkomstkortingen aan via vergelijkingswebsites, om zo als beste optie uit de vergelijker te rollen.
Tip 2: Let op de tijd van het jaar en het moment van je overstap
Wees je er van bewust dat er een verband is tussen de tijd van het jaar en het moment van je overstap. Je maandtermijn wordt gebaseerd op je gemiddelde gebruik per jaar. Daarom betaal je in de wintermaanden in verhouding vaak te weinig en in de zomer te veel voor je verbruik. Indien je energiecontract tot en met oktober loopt en je stap over naar een andere energieleverancier tijdens of kort na de prijzige wintermaanden, dan is de kans dat je moet bijbetalen aan je oude leverancier groot. Uiteraard werkt dit ook omgekeerd: stap je over na de goedkopere zomermaanden, dan krijg je waarschijnlijk nog een bedrag terug op je rekening gestort van je ouder leverancier. Doorgaans loont het dus om over te stappen voor de wintermaanden voor de deur staan. Door een nieuw contract met lagere tarieven af te sluiten, bespaar je hoe dan ook op je energiekosten!
Tip 3: Let op de afgesproken contractduur van je contract
Check voordat je overstapt eerst wat de looptijd van je huidige contract is. Loopt je contract nog langer door dan het moment dat je van plan ben om over te stappen? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met een overstapboete of opzegboete. Hoe hoog deze boete is, verschilt per leverancier en per product. De bedragen kunnen echter oplopen tot wel 125 euro per product (gas of stroom). Wacht dus altijd met overstappen tot je huidige contract is afgelopen, om te voorkomen dat je de besparing die je maakt gelijk weer kunt wegstrepen tegen de opzegboete die je moet betalen.
Tip 4: Neem gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier af
De meeste mensen nemen gas en elektriciteit af bij dezelfde energieleverancier. Hoewel je niet verplicht bent om gas en stroom bij dezelfde leverancier af te nemen, ben je vaak wel voordeliger uit met een dual fuel contract.
Door over te stappen naar een nieuwe gas- Ć³f elektriciteitsleverancier kun je wellicht al een paar tientjes besparen. De grootste besparing behaal je echter door gas en elektriciteit bij dezelfde leverancier af te nemen. De meeste leveranciers bieden namelijk flinke bundelkortingen op dual fuel contracten.
Tip 5: Maak gebruik van je wettelijke bedenktijd
Tot slot geven we je graag nog een laatste tip mee: haastige spoed is zelden goed. Overhaaste beslissingen leveren dan ook zelden geld op. Neem dus liever uitgebreid de tijd om energieleveranciers, contractvormen en tarieven uitgebreid met elkaar te vergelijken alvorens je een weloverwogen besluit maakt. Heb je uiteindelijk een contract afgesloten, maar weet je nog niet helemaal zeker of dit de juiste is? Dan kun je altijd nog een beroep doen op je bedenktijd. Bij het afsluiten van een contract krijg je namelijk altijd veertien dagen bedenktijd. Je kunt het contract binnen deze veertien dagen zonder opgaaf van reden, kosteloos laten ontbinden.