Er is niks leukers dan zelfgemaakt meubels in je huis hebben staan, dit geeft namelijk een persoonlijke touch aan je huis. Het kunnen bijzondere en opvallende meubels zijn, maar ook eenvoudige exemplaren zoals een simpele boekenkast. Toch is het zelf maken van houten meubels niet heel erg gemakkelijk. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een eigen houten meubel wilt maken.

Doe inspiratie op

Voordat je begint met het bouwen van een houten meubel, is het handig om te weten wat je precies gaat maken. Begin met het opdoen van inspiratie. Zoek op internet of blader eens wat woonmagazines door. Er zijn talloze mogelijkheden als het gaat om houten kasten of banken. Ook is het verstandig om van tevoren te bepalen wat je allemaal nodig hebt voor het bouwen van het meubel. Je hebt namelijk meer nodig dan alleen maar hout. Zo is het handig om een bouwtekening te maken met de bijbehorende afmetingen. Ook heb je bepaald gereedschap nodig. Het kan erg vervelend zijn als je tijdens het meubelmaken opeens ander gereedschap nodig blijkt te hebben.

Kies het goede materiaal

Als beginnende meubelmaker heb je waarschijnlijk nog niet veel kennis over de verschillende soorten materialen die je nodig hebt. Dit geldt niet alleen voor schroeven en hoekjes, maar ook voor de houtsoort die je gaat gebruiken. Als je het meubel in de keuken of badkamer wilt gebruiken, moet je er rekening mee houden dat het daar vochtig is. Of maak je misschien wel een houten meubel voor buiten? Dan moet deze tegen alle weersomstandigheden kunnen. Hiervoor kun je het beste speciaal bewerkt hout kopen.

Houten bed en nachtkastje

Oefening baart kunst

Als je nog nooit met een schaafmachine en een zaag aan de slag bent gegaan, kan het handig zijn om in het begin te oefenen op oud hout. Je kunt namelijk niet zomaar met zo’n ingewikkeld apparaat aan de slag gaan. Gebruik bijvoorbeeld houtresten van andere projecten, speciaal nieuw hout kopen is namelijk zonde van het geld. Begin pas met je echte meubel als je het proces een paar keer geoefend hebt, dit kan je heel wat hout besparen. Als je helemaal geen ervaring hebt, kun je een cursus houtbewerking gaan volgen.

admin

reacties staan uit.