Als je gaat verhuizen, is het soms nodig om de kozijnen te vervangen. Je hebt de keuze uit verschillende materialen. Kies je voor houten, aluminium of kunststof kozijnen? Met een moderne of klassieke uitstraling? Om een goede keuze te maken, is het belangrijk om de materialen met elkaar te vergelijken. De kozijnen moeten namelijk passen bij de uitstraling van de woning en daarnaast is de kwaliteit ook erg belangrijk. Je dient goed onderzoek te doen voordat je een keuze maakt tussen deze verschillende materiaalsoorten.

Isolatiewaarde

Isolatie is erg belangrijk in je woning, kozijnen spelen hier een belangrijke rol in. De kozijnen zorgen er namelijk voor dat de warmte binnen blijft, maar door goed geïsoleerde kozijnen dringt geluid ook veel minder door in je woning. Vroeger hadden houten kozijnen de hoogste isolatiewaarde, maar tegenwoordig is dit anders. Aluminium en kunstof hebben namelijk ook een hoge isolatiewaarde gekregen. Je hoeft je keuze dus niet van de isolatie af te laten hangen.  

Drie ramen met stoelen

Uitstraling van de kozijnen

Als je kozijnen gaat uitzoeken, is het belangrijk dat de uitstraling van het materiaal bij je woning past. Ga je voor traditionele houten kozijnen of kies je toch liever voor iets moderns? Houten kozijnen geven je huis een klassiek effect, terwijl kunststof kozijnen beter bij een nieuwe woning passen. Aluminium kozijnen geven juist een industriële look aan de woning. Tegenwoordig zijn er ook kunststof kozijnen met een uitstraling van hout te verkrijgen. Hierdoor geniet je van de verschillende voordelen van kunstof met de uitstraling van het traditionele hout.

Onderhoud

Het onderhoud per materiaal verschilt, de ene soort heeft meer onderhoud nodig dan de andere. Het meeste onderhoud zul je hebben aan houten kozijnen. Deze kozijnen dien je eens in de zoveel tijd te schuren en te verven. Kunststof en aluminium kozijnen zijn bijna onderhoudsvrij. Maar doordat de kozijnen dagelijks worden blootgesteld aan allerlei weertypen zoals regen, hagel en sneeuw, kan het toch voorkomen dat de kozijnen verkleuren. Je kunt dit tegengaan door de kozijnen in autowas te zetten. Vervolgens zullen je kozijnen niet meer van kleur veranderen en is het onderhoud minimaal.

admin

reacties staan uit.