bouw

Er bestaat deze dagen een grote behoefte aan bouwbedrijven, omdat de woningmarkt bijzonder krap is en de roep om nieuwbouw steeds luider wordt. Echter, niet elk bouwbedrijf kan zomaar aan de slag dankzij de vele restricties die er momenteel op de bouw liggen. Gelukkig zijn er voldoende bedrijven die de handen flink uit de mouwen kunnen blijven steken en zodoende Nederland kunnen voorzien van meer gebouwen. Maar waar houdt een bouwbedrijf in Assen zich allemaal mee bezig? Welke bouwsoorten zijn er allemaal?

Utiliteitsbouw

Allereerst is er de utiliteitsbouw. Dit is een bouwvariant die zich richt op het neerzetten van gebouwen die niet particulier gebruikt worden. Denk aan kantoren, scholen, zwembaden, fabrieken. Allemaal gebouwen waarin gewerkt wordt. Dit vereist een andere manier van bouwen dan wanneer je woningen neerzet, al moet je natuurlijk wel met dezelfde zaken rekening houden; ook in de utiliteitsbouw is duurzaamheid een groot goed en dus zal je zien dat bouwbedrijven zich volledig richten op het zo energieneutraal mogelijk maken van een gebouw. De isolatie is uitstekend, het gebruik van gas wordt tot een minimum beperkt of helemaal uitgesloten en de gebouwen zijn zowel in de zomer als winter prettige plekken om te kunnen werken.

Woningbouw

Een andere belangrijke pijler, is de woningbouw. Hierbij spreken we over het bouwen van woningen die door particulieren gebruikt worden. Huizen, kortom. Deze huizen worden gebouwd met duurzaamheid in het achterhoofd, net zoals dat gaat bij de utiliteitsbouw. Er wordt meer en meer gebruik gemaakt van kunststof, CV-ketels maken plaats voor warmtepompen en het energieverbruik wordt zo laag mogelijk gehouden. Woningbouw kan als onderdeel van een project komen, waarbij er een hele wijk wordt neergezet, maar kan ook op zichzelf staan. Als een opdrachtgever graag een fraaie woning wil laten bouwen, kan dit door een bouwbedrijf gedaan worden.

Restauratie

Een andere manier van bouwen, is het restaureren van gebouwen. Hierbij wordt een bestaande woning, of een bestaand pand, onder handen genomen en in zijn voormalige glorie hersteld. Belangrijk hierbij is dat het bouwbedrijf het ambacht goed in de vingers heeft, want oude gebouwen hebben andere wensen dan nieuwbouw. Bij een restauratie kan de duurzaamheid ook goed meegenomen worden; een gebouw herstellen kan prima gelijk gaan met het verduurzamen ervan. Denk aan dubbel glas, isolatie of het vervangen van oude CV-ketels voor een milieuvriendelijker alternatief.

Verbouwen

Wie een woning heeft, maar hier graag iets groters van maakt, kan een bouwbedrijf inhuren om de woning te verbouwen. Denk aan het toevoegen van een serre, of een uitbouw in de keuken. Dit zijn klussen die prima uitgevoerd kunnen worden door een bouwbedrijf en waarbij de aanbouw in lijn moet vallen met de rest van de woning. Gebeurt dit goed, dan is de waarde van de woning in een klap een stuk hoger en heb je flink wat ruimte erbij. Ook het renoveren van een woning behoort tot de mogelijkheden; hierbij wordt een woning ‘verbeterd’ naar de standaarden van nu; meestal gaat dit gepaard met een flinke verduurzaming.

cropped-Ontwerp-zonder-titel-3.png
Redactie

reacties staan uit.