Vochtproblemen in vooral oudere woningen komt erg vaak voor. Maar ook in nieuwere woningen kun je door allerlei omstandigheden te maken krijgen met vochtproblemen. Veel vochtproblemen komen door opstijgend of doorslaan vocht. Hiervoor zijn goede oplossing beschikbaar. Je kunt de kelder bekuipen tegen het optrekkende grondvocht of een drainagesysteem aanleggen. Tegen doorslaan vocht kun je de gevels voorzien van een impregneermiddel, zodat doorslaand vocht geen kans meer maakt. Een probleem dat zich in elke woning kan voordoen is lekkage. Dit kan een grote leidingbreuk zijn, zodat een ruimte direct volledig blank staat, maar het kan ook een klein haarscheurtje in een leiding zijn, zodat je er niets van merkt.

Wat je moet doen en juist niet moet doen bij lekkage

Veel leidingen in de woning zijn weggewerkt in de muren of achter de muren. Veel van deze leidingen lopen in de kelder, dus als je een probleem met lekkage hebt is de kans groot dat de kelder de eerste ruimte is die blank komt te staan of waar je vochtproblemen krijgt. Bij een breuk in de leiding zal het meestal niet moeilijk zijn om de oorzaak van de breuk te achterhalen. De ruimte loopt dan direct onder met liters water en aan de stroming van het water kun je herleiden waar de lek zit. Het is in zulke gevallen absoluut noodzakelijk om direct hulp in te roepen en de waterleidingen af te sluiten, zodat er geen water meer wegstroomt. Anders wordt het bij een geleidelijke lekkage. Als er een heel klein gaatje of scheurtje in de leiding zit kan daar heel geleidelijk druppels water uit ontsnappen. Je zult in het begin dus ook niets doorhebben. Maar al deze druppels water vormen wel een grote plas water en omdat je niets doorhebt, zal de leiding door blijven druppelen. Pas na verloop van tijd zul je de gevolgen ondervinden. De muren zijn nat, je krijgt vochtplekken op de muur of zelfs schimmel en je moet meer stoken om het warm te krijgen. Het is dan verleidelijk om de plek op de muur waar het nat is te lokaliseren als de plek waar de lekkage zit. En aangezien de leiding in of achter de muur loopt is er maar één mogelijkheid: een stuk muur wegbreken. Dit is dus wat je juist niet moet doen.

leidingen in badkamer

Lekdetectie laten uitvoeren

De kans is groot dat de natte plek op de muur, helemaal niet de plek is waar de lekkage zit. Er kan ook ergens anders in de leiding een haarscheurtje zitten en het vocht druppels langs de leiding naar beneden naar een plek waar de muur dan nat wordt. In dit soort gevallen is het verstandig om een expert in te schakelen die een lekdetectie kan uitvoeren. Het voordeel van een lekdetectie is dat er geen muren uitgebroken hoeven te worden. De expert kan met speciale apparatuur bepalen waar de lekkage in of achter de muur zit door middel van een infraroodcamera of door middel van ultrasoon detectie. Pas als door de lekdetectie de lekkage is ontdekt kun je actie ondernemen en je weet zo zeker dat je niet onnodig een muur hoeft uit te breken.

admin

reacties staan uit.