Zo goed als nieuw je vloerkleed reinigen

Lekker warm aan de voeren en heerlijk knus, een vloerkleed is de sfeermaker in jouw woonkamer. Vooral wanneer je hem even weg hebt gehaald voor een schoonmaakbeurt besef je ineens hoe onmisbaar hij is. Wel een nadeel is dat hij snel vies wordt: een vlek is zo gemaakt en het is een nestelplek voor stof, haar, en etensresten. Met deze tips maak jij jouw vloerkleed helemaal schoon en voelt hij weer als nieuw aan.

Maak hem stofvrij

Ondanks dat je misschien op het moment geen vlekken of ander vuil zichtbaar is, is het toch belangrijk om het kleed minimaal twee keer per week stof te zuigen en hem regelmatig een keer buiten uit te kloppen. Stofzuigers hebben speciale kopstukken voor tapijten of vloerkleden. Heeft jouw stofzuiger dat niet? Zuig hem dan altijd met ingetrokken borstels. Ook roterende borstels zijn zwaar af te raden, we willen immers gen beschadigingen op het kleed.

Klop hem maar uit

Of je jouw vloerkleed uit kan kloppen ligt een beetje aan de grootte van het kleed. Meestal heb je wel wat extra hulp nodig bij een kleed uit de woonkamer. Voor een goede uitklop sessie laat je hem lekker even een uurtje of twee buiten hangen en gebruik je een ouderwetse mattenklopper. Het is wel handig om even de weer app van tevoren te checken of het droog blijft. Het voordeel van het vloerkleed voor een paar uurtjes buiten te laten luchten is dat de frisse lucht tot in de vezels doordringt. Zo heb je weer een fris vloerkleed.

Het verwijderen van vlekken

Een vlek is zo gemaakt in het kleed, maar vaak zijn ze ook redelijk makkelijk weer te verwijderen. Probeer in ieder geval zo snel mogelijk actie te ondernemen en zorg er voor dat de vlek niet te lang in kan trekken. De nummer een tip is om de plek altijd eerst even stofvrij te maken, dan pakt het schoonmaakmiddel beter. Tip nummer twee, pas je schoonmaakmiddel aan de vlek aan. Rode wijn krijg je het beste uit het kleed wanneer je eerst een vel keukenpapier pakt om het meeste vocht mee op te nemen. Een beetje deppen is hierbij toegestaan, daarna strooi je er een dikke laag zout op en zuig je dit na ongeveer 20 minuten op met de stofzuiger. Voor andere etensresten zijn baking soda of schoonmaakmiddel je beste vriend.

Nieuwe vloer onder je vloerkleed?

Is je vloer toe aan vervanging of geef je jouw woning een make-over? Is een zwarte PVC vloer een goede optie in jouw interieur? Neem dan eens een kijkje op bij Stile Floors!

cropped-Ontwerp-zonder-titel-3.png
Redactie

reacties staan uit.